Marihuana to popularna używka, stosowana przede wszystkim przez ludzi młodych. Często uznawana jest za niegroźną rozrywkę podczas imprez. Marihuana zażywana jest pod wieloma postaciami – może być palona, waporyzowana. Z marihuany przygotowuje się również produkty spożywcze. Jakie? Dowiesz się z kolejnych części tekstu.
Uwaga:
Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.
Amatorzy marihuany wykorzystują konopie do tworzenia przeróżnych produktów spożywczych, w których wykorzystuje się silną moc tej używki. Jak wiadomo – marihuana jest narkotykiem, zatem oficjalnie nie zakupimy produktów z jej udziałem. Pozostaje samodzielne przyrządzenie.
Miłośnicy konopi pieką ciastka z marihuaną, tworzą masło (cannabutter) z liści i topów. Spotkać można się również z przepisami na herbatę z marihuany czy konopne mleko z THC.
Odpowiedź jest prosta, dla doświadczenia silnego działania THC.
THC to tetrahydrokannabinol, jeden z kannabinoidów znajdujących się w konopiach – duże ilości THC zawarte są w konopiach indyjskich (zależy to od odmiany konopi – najsilniejsze mają nawet do 30% THC). Skutki zażywania marihuany odczuwalne są już w kilka minut po jej zażyciu (palenie/waporyzacja). THC przenikając przez płuca, krwiobieg, dociera do mózgu i wywołuje szereg reakcji organizmu – dzieje się tak, ponieważ THC oddziałuje na receptory kannabinoidowe, będące częścią układu endokannabinoidowego.
Działanie marihuany można podzielić na dwie fazy:
Faza I:
Faza II:
Więcej znajdziesz w opracowaniu: działanie i właściwości marihuany.
Długotrwałe spożywanie marihuany to realne ryzyko uzależnienia i pojawienie się coraz bardziej dotkliwych skutków ubocznych, takich jak np.:
Wracając do makumby. Co to takiego? Makumba z marihuany to napój z konopi i mleka.
Mleko z marihuaną – czyli makumba jest napojem o silnym działaniu. Tworzony jest na bazie konopi indyjskich. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się pozostałości rośliny – łodygi i liście, ale można dodać również kwiaty (topy), choć dla niektórych jest to marnowanie materiału konopnego.
Uwaga: Kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie, zatem przygotowanie jakiegokolwiek napoju (herbata czy opisywana makumba) wymaga użycia tłuszczu, by zawarte w wywarze kannabinoidy mogły pokazać aktywną moc.
Działanie makumby, czyli mleka z marihuany, jest silne, zależy to w dużej mierze od odmiany marihuany i stężenia THC w niej zawartego.
Działanie mleka z marihuany jest silne i trwa długo – nawet do 24 godzin.
Jakie efekty można zaobserwować po wypiciu mleka z marihuany?
Takie, jak te przedstawione w poprzednim akapicie, w silniejszym wydaniu niż przy paleniu marihuany. Spożycie marihuany na drodze pokarmowej powoduje, że efekty odczuwane są później, nawet po ok. 1,5 – 2 godz. Zatem nie należy poprawiać jednej porcji kolejną, z uwagi na możliwe wystąpienie bardzo silnych skutków ubocznych, z halucynacjami włącznie.
Wykonanie mleka z marihuany nie jest skomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania Makumby:
Nie, makumba nie jest legalna.
Marihuana jest uznana za narkotyk, zatem jej posiadanie i spożywanie jest zakazane.
Amatorzy marihuany tworzą mleko na własny użytek, we własnych domach. Piją wywar również na własną odpowiedzialność, nigdy nie można przewidzieć „mocy”, jaką zaprezentuje makumba – zależy to od ilości użytej rośliny, odmiany, stężenia THC i tolerancji/ kondycji danego organizmu.
Uwaga! Pijesz ten napój tylko na własną odpowiedzialność!