Jak zrobić makumbę? Przepis na napój z liści i łodyg marihuany

Makumba - napój mleczny w słoikach (dwa słoiki na zdjęciu)

Przepis na makumbę z łodyg i liści marihuany

Marihuana to popularna używka, stosowana przede wszystkim przez ludzi młodych. Często uznawana jest za niegroźną rozrywkę podczas imprez. Marihuana zażywana jest pod wieloma postaciami – może być palona, waporyzowana. Z marihuany przygotowuje się również produkty spożywcze. Jakie? Dowiesz się z kolejnych części tekstu.

Uwaga:

Pamiętaj o tym, że konopie indyjskie w Polsce są nielegalne, a za ich posiadanie lub uprawę grozi od 3 do 8 lat pozbawienia wolności. Artykuł powstał jedynie w celach edukacyjnych. Może być pomocny osobom, które przebywają w krajach, gdzie uprawa i posiadanie marihuany (w tym marihuany medycznej) na własny użytek jest dozwolone. Więcej informacji w zakładce prawo.

Co można zrobić z marihuany?

Amatorzy marihuany wykorzystują konopie do tworzenia przeróżnych produktów spożywczych, w których wykorzystuje się silną moc tej używki. Jak wiadomo – marihuana jest narkotykiem, zatem oficjalnie nie zakupimy produktów z jej udziałem. Pozostaje samodzielne przyrządzenie.

Miłośnicy konopi pieką ciastka z marihuaną, tworzą masło (cannabutter) z liści i topów. Spotkać można się również z przepisami na herbatę z marihuany czy konopne mleko z THC.

Po co tworzone są te wszystkie specyfiki?

Odpowiedź jest prosta, dla doświadczenia silnego działania THC.

THC to tetrahydrokannabinol, jeden z kannabinoidów znajdujących się w konopiach – duże ilości THC zawarte są w konopiach indyjskich (zależy to od odmiany konopi – najsilniejsze mają nawet do 30% THC). Skutki zażywania marihuany odczuwalne są już w kilka minut po jej zażyciu (palenie/waporyzacja). THC przenikając przez płuca, krwiobieg, dociera do mózgu i wywołuje szereg reakcji organizmu – dzieje się tak, ponieważ THC oddziałuje na receptory kannabinoidowe, będące częścią układu endokannabinoidowego.

Działanie marihuany można podzielić na dwie fazy:

Faza I:

  • uczucie tzw. haju,
  • błogości,
  • rozweselenia, itp.

Faza II:

  • wyciszenie,
  • zaburzenia percepcji,
  • senność,
  • wzmożony apetyt, itp.

Więcej znajdziesz w opracowaniu: działanie i właściwości marihuany.

Długotrwałe spożywanie marihuany to realne ryzyko uzależnienia i pojawienie się coraz bardziej dotkliwych skutków ubocznych, takich jak np.:

  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • zaburzenia pamięci,
  • problemy z układem oddechowym,
  • bóle i zawroty głowy,
  • psychozy, stany lękowe,
  • zespół amotywacyjny, itd.

Makumba z marihuany – co to jest i jakie ma działanie?

Wracając do makumby. Co to takiego? Makumba z marihuany to napój z konopi i mleka.

Mleko z marihuaną – czyli makumba jest napojem o silnym działaniu. Tworzony jest na bazie konopi indyjskich. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się pozostałości rośliny – łodygi i liście, ale można dodać również kwiaty (topy), choć dla niektórych jest to marnowanie materiału konopnego.

Uwaga: Kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie, zatem przygotowanie jakiegokolwiek napoju (herbata czy opisywana makumba) wymaga użycia tłuszczu, by zawarte w wywarze kannabinoidy mogły pokazać aktywną moc.

Działanie makumby, czyli mleka z marihuany, jest silne, zależy to w dużej mierze od odmiany marihuany i stężenia THC w niej zawartego.

O czym należy jeszcze pamiętać:

Działanie mleka z marihuany jest silne i trwa długo – nawet do 24 godzin.

Jakie efekty można zaobserwować po wypiciu mleka z marihuany?

Takie, jak te przedstawione w poprzednim akapicie, w silniejszym wydaniu niż przy paleniu marihuany. Spożycie marihuany na drodze pokarmowej powoduje, że efekty odczuwane są później, nawet po ok. 1,5 – 2 godz. Zatem nie należy poprawiać jednej porcji kolejną, z uwagi na możliwe wystąpienie bardzo silnych skutków ubocznych, z halucynacjami włącznie.

Makumba - przed obróbką, konopia na drewnie

Przepis na makumbę z liści i łodyg

Wykonanie mleka z marihuany nie jest skomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis.

Potrzebne składniki:

  • liście i łodygi konopi indyjskich (mogą być również kwiaty),
  • mleko – 3,2 % tłuszczu,
  • masło,
  • cukier,
  • garnek,
  • sitko.

Sposób przygotowania Makumby:

  1. Roślinę należy podzielić na kawałki i dobrze wygotować około 1 godziny, odcedzić, przepłukać dodatkowo wodą.
  2. Wygotowane części konopi należy umieścić w dużym garnku, wlać mleko – tyle, by roślina była zalana mlekiem i swobodnie w nim pływała. Dodajemy 2-3 łyżki masła, w zależności od ilości konopi użytych do przepisu. Dla lepszego smaku można dodać niewielką ilość cukru.
  3. Następny krok to podgrzanie mieszanki, nie można doprowadzić do mocnego zagotowania. Czas gotowania – około 30-45 minut.
  4. Całość należy odcedzić, by oddzielić materiał roślinny od mleka. Jest gotowe do picia.

Czy napój jest legalny i bezpieczny?

Nie, makumba nie jest legalna.

Marihuana jest uznana za narkotyk, zatem jej posiadanie i spożywanie jest zakazane.

Amatorzy marihuany tworzą mleko na własny użytek, we własnych domach. Piją wywar również na własną odpowiedzialność, nigdy nie można przewidzieć „mocy”, jaką zaprezentuje makumba – zależy to od ilości użytej rośliny, odmiany, stężenia THC i tolerancji/ kondycji danego organizmu.

Uwaga! Pijesz ten napój tylko na własną odpowiedzialność!